Смут(н)и времена * Smoothie Times


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Всички знаем поговорката, че "закуската е най-важното хранене за деня". И въпреки това в динамичния ритъм на работната седмица това е храненето, което най-често пропускаме. Или маркираме символично с чаша кафе. Бързане, нерви, недоспиване, притеснения, онова-особено-чувство-в-стомаха... причини много. Да си призная, отне ми немалко време докато успея да се разделя с този навик и да подаря на организма си правилната енергия още от сутринта.
Ключът към успешно изградения навик за закусване се оказа смутито. Приготвя се бързо, може да се консумира на крак и дава умствена и физическа сила, а имунната система е подсилена. Идеалното мултивитаминозно решение за всички, които трябва да са бързи сутрин и нямат достатъчно време за спокойно приготвяне на богата на витамини закуска. Още една червена точка за отбора на смутитата: те подобряват храносмилането, помагат за редуциране на теглото и за укрепване на имунната система.
Удобно, вкусно, здравословно.


Всичко е в правилният микс
До тази истина стигнах в течение на времето. Смутито винаги трябва да съдържа комбинация от храни, които бихме включили в едно хранене. Не става дума просто за смесване на плодове и течност и пасирането им за получаване на напитка. За да бъде питателно, е важно да се добавят и зеленчуци, семена или ядки, ядково мляко, супер храни (като зелени водорасли на прах, ашваганда или корен от мака) и растителен протеин на прах. Така то е близо до състава на едно редовно хранене. Друго важно нещо: смутито трябва да е прясно приготвено и да съдържа свежи плодове. Оставете замразените и сушените (и накиснати предварително във вода) за студените месеци от годината, които по правило са бедни на плодове и зеленчуци.
За да намалите количеството захар в смутито, добре е да добавяте и зелени смеси като спанак, къдраво зеле или манголд, които са бедни на захар и богати на хлоропласти. В допълнение към растителните фибри и калция, напитката ще се обогати и с витамини А, С и К.


Много хора добавят към плодовото смути прясно или кисело мляко. По темата за кoмбинирaнeтo нa млeчни прoдукти c други хрaни се допитах преди време до нутрициолог и темата се оказа cлoжна, зaщoтo cтoмacитe ни уcвoявaт млeчнитe прoдукти c темпо, рaзличнo oт тoвa, c кoeтo oбрaбoтвaт пoвeчeтo други хрaни. Съчeтaниeтo на млечни c плoдoвe (особено с по-киселите от тях) се оказа непрепоръчително, зaщoтo киceлиността им прeчи нa хрaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa дa прeoбрaзувa и уcвoява вeщecтвaтa oт млякoтo. Това може да доведе до повишено образуване на газове, подуване на корема, болки и други типове дискомфорт.


Три цвята смути

Червено

Необходими продукти:
1 чаша бадемово мляко
1/2 чаша малини
1/2 чаша ягоди
1/2 чаша диня
1/2 ч.л. корен от мака
1 ч.л. оризов протеин
Поставете продуктите в блендер и пасирайте до получаване на гладка смес.


Зелено

Необходими продукти:
1/2 чаша портокалов сок
1/2 чаша соево мляко
1/2 авокадо (почистено и нарязано на парченца)
2 обелени и нарязани на парченца киви
1 шепа бейби спанак
1/2 ч.л. спирулина или хлорела
Поставете продуктите в блендер и пасирайте до гладка смес. По желание можете да подсладите с малко мед.


Жълто

Необходими продукти:
1 чаша бадемово мляко
1 праскова (обелена и нарязана на парченца)
1/2 чаша ананас на парченца
1/2 банан на парченца
1/2 ч.л. екстракт ванилия
1/2 ч.л. ашваганда
1 ч.л. оризов или конопен протеин
Поставете продуктите в блендер и пасирайте до получаване на гладка смес.

А коя е любимата ви смути рецепта? Споделете в коментар тук или на страниците на блога във Facebook и в Instagram.

Фотографии: Veliana Simeonova, Jakub Kapusnak



Коментари

Популярни публикации