Микропластиката - невидимата отрова * Microplastics - the invisible poison

 👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.


Светът, в който живеем, всеки ден губи по малко от своята приказност заради токсините, с които го насищаме. Тъжно е и ми се иска да съм оптимист, за да кажа, че нещата ще се оправят и че рано или късно балансът в природата ще бъде възстановен, че Глобалното затопляне ще остане в историята, а животинският и растителен свят ще се върнат в естествения си вид. Фактите и масовото безразличие обаче са най-силните ми опоненти към момента. Уви. В днешно време след всяка бяла лястовица, която се опитва да инхибира белите дробове на природата, лети малка армия, която нанася поражения върху околната среда. Някои от тях сме престанали да забелязваме. Но те не спират да тровят живота ни.


С размери по-малки от пет милиметра, микропластиката е наситила не само морската среда, но и въздуха, и морската фауна. Европейската фондация Surfrider, чиято основна мисия е да защитава океаните и крайбрежията, първа алармира за този световен екологичен проблем. Какво представлява микропластиката? Това са почти невидими за окото пластмасови частици. Срещали сте ги в ежедневието, защото често присъстват в различни продукти, които консумираме. Като меда или океанската риба. Погледнати отблизо изглеждат така:


Напомнят на брокат, когато са в по-голямо количество, а единични са като прашинки и невидими за човешкото око. Микропластиката се създава при разграждането на редица синтетични продукти като например по-големи пластмасови парчета (от промишлени опаковки или други пластмасови изделия), при прането на дрехи, съставени от изкуствени текстилни влакна или като остатъци вследствие триенето на автомобилните гуми върху пътната настилка. Визуално разказани нещата изглеждат така:


Защо всичко е с пъти по-притеснително, отколкото изглежда?
През последните години проучванията, проведени от научната общност, поднесоха  изключително тревожни данни за присъствието на микропластмасови частици в океана, реките и в организмите на повечето морски видове. През 2017 г. ООН обяви, че океаните съдържат между 15 и 51 милиарда частици, което е 500 пъти повече от броя на звездите в галактиката.
При публикуване на Стратегията за пластмаси през 2018 г. Европейският съюз пое ангажимент за забрана на умишлено добавените микропластични съставки в някои видове продукти (козметика и продукти за лична хигиена, перилни и почистващи препарати, бои, продукти, използвани в нефтената и газовата промишленост и селскостопанските торове).
Индустриалните компании са длъжни да се придържат към изискванията на европейското  законодателство и да спрат умишленото добавяне на микропластмасови частици към продуктите си.


Как можем да помогнем за решаването на този проблем?
На първо място, като намалим до минимум употребата на пластмаса и химически влакна в ежедневието си. Пропускам частта с рециклирането и категоричното не-изхвърляне на пластмасови и найлонови опаковки в околната среда, защото разчитам, че всеки здравомислещ човек на земята осъзнава какви щети нанася това на околния свят един толкова невинен на пръв поглед акт. 
Второ, имайте предвид, че екологичните опаковки и "зелените" лозунги не гарантират продукт без съдържание на микропластика. За съжаление, тези термини не са законово регулирани и често са маркетингова стратегия, използвана от производителите, за да накарат потребителите да мислят, че техният продукт е по-екологичен, отколкото всъщност е, с помощта на гръмки слогани и изображения.
Ето на какво да обърнете внимание, когато избирате екологично чисти продукти, без микропластика в тях:
- избягвайте продуктите, съдържащи формули със съставки, завършващи на -оне или -оксан, големи букви като PPG и PEG, изкуствени полимери като вискоза. 
- разчитайте на продуктите с етикета "Slow Cosmetics", носещ името на едноименната асоциация, която води кампания за пълна забрана на пластмасите в козметиката.
- използвайте приложения като Beat the Microbead, които ще ви помагат да погледнете отвъд  маркетинговата стратегия и да стигнете до същността на това, което купувате.

Споделете позицията си по проблема в коментар под публикацията или на страниците във Facebook и в Instagram.

Фотографии: Brian Yurasits, Angela Compagno

Коментари

Популярни публикации