Гхи, суперхраната * Ghee, the superfood

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Има храни, чието най-удивително вкусово превъзходство е простотата. Тази, за която ще ви разкажа сега, е с нежен златист цвят и фин орехово-млечен вкус и придава автентичност на всяко ястие. Необикновена в обикновеността си. Наричат я "течното злато на аюрведа", защото се смята, че зарежда организма с част от най-фината слънчева енергия. Името на тази суперхрана е гхи. Получава се чрез нагряването на краве масло с цел отделяне на водата, солта и млечните твърди вещества, като накрая остава само златиста прозрачна мазнина. Тя е лесно смилаема и силно хранителна, с фин ядков аромат и вкус. Използва се широко в приготвянето на храна в Пакистан, Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Освен вътрешно (самостоятелно, с мляко, подправки или с други храни) гхи може да се приема и външно (за обливания и масажи), защото прониква дълбоко в тялото и достига различните тъкани.
За съществуването на гхи научих от лекция на аюрведа учителя Юрий Ковачев. Първоначално името ми се стори странно, а впоследствие го срещнах и в най-различни разновидности: ги, гхий или гий. Безспорно е обаче едно: лесно се запомня. 

Кое прави гхи суперхрана?

Една от суперсилите на гхи е, че активира храносмилателния огън, особено в тънките черва и в черния дроб, в който се преработват хранителните вещества. И тъй като не носи характеристиките на животинските мазнини, то не затормозява чернодробните функции, а ги стимулира. Също така възпира действието на свободните радикали. Вледствие на това се подобрява метаболизмът, предотвратява се отделянето на токсини в храносмилателните органи и се повишават защитните сили.
Това древно аюрведично чудо съдържа високо хранителни елементи като протеини, желязо, натрий, калций, витамини А, D, E и омега мастни киселини. Гхи е естествен източник на мастноразтворимите витамини А и Е, които действат като мощни антиоксиданти. То съдържа уникална абсорбираща се форма на витамин D, която помага за правилното функциониране на синапсите в мозъка, както и за здравето и развитието на костите. Гхи съдържа и витамин К2, който е от съществено значение за организма за подпомагане използването на минерали. 

Гхи съдържа Омега-3 и Омега-9 мастни киселини, които са мощни естествени антиоксиданти, и помагат за детоксикацията на организма, като елиминират химикалите, пестицидите и тежките метали.  
Не само научните аспекти на гхи го правят толкова ценно. Богато на Оджас (жизнената енергия, която всеки от нас притежава и която ни поддържа здрави и жизнени), според древната индийска система аюрведа то има потенциала да снабди тялото с виталност.  

Нежна помощ при простуда, отслабен имунитет и проблеми със съня

Любимата ми напитка за сладки сънища съдържа половин чаена лъжичка гхи, разтворена в чаша топло мляко, с щипка индийско орехче, няколко нишки шафран и малко мед. Действа успокояващо и стимулиращо дълбокия сън.

При простудни заболявания (като настинка, хрема, кашлица и ангина), които през есента и зимата са често срещани, добре е през нощта да се вземе 1 чаена лъжичка гхи с топло мляко и куркума или джинджифил и щипка индийско орехче.

Ако имунитетът ви е отслабен, се препоръчва сутрин да се приема гхи в комбинация с кардамон, копър, мед, ядки и сушени плодове. 

Как да приготвим гхи у дома?

Приготвянето на гхи е свещен ритуал. Според митологията, то е създадено от Господаря на създанията и е храна на боговете. Неслучайно се приготвя от краве масло – това е нектарът на свещеното животно в Индия - кравата. Преработването му с огън пък се свързва с пречистването и самоосъзнаването на духовното начало в човека, пробуждането и просветлението.
Сложете килограм несолено чисто краве масло в дълбок средно голям съд. Включете котлона на умерена температура и оставете, за да се разтопи маслото. След това намалете топлината, докато мазнината заври и продължете да готвите на този огън. Не покривайте съда. Маслото ще започне да се разпенва, а на дъното на съда ще се образува белезникава извара. С чиста, суха дървена  лъжица отстранете пяната отгоре и продължете, докато маслото стане чисто до дъното на съда. Следете внимателно гхито, тъй като лесно може да прегори. След известно време то ще стане с бистър, златист цвят. Това е моментът, в който трябва да се свали от огъня. Оставете го да се охлади и след това го прецедете през фино сито или слоеве тензух в чист, сух стъклен съд с плътен капак.
Гхи може да се съхранява покрито на кухненския рафт и не се нуждае от охлаждане. Никога не бъркайте в буркана с гхи с мокра лъжица и не позволявайте в него да попадне вода, тъй като това създава условия за развитието на бактерии. Твърди се, че лечебните свойства на пречистеното масло се подобряват с времето. 

Фотографии: Veliana Simeonova, Sorin Gheorghita, StockSnap


Коментари

Популярни публикации