Само едно парченце брауни никога не стига * Just one piece of brownie is never enough


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Знаете ли какво се случва, когато шоколад срещне ванилия, шоколад, какао и... хм, още шоколад? Шокохолиците вече ръкопляскат, сигурна съм. Сред тях се нареждам и аз и облизвайки трохичките натурален шоколад около устата си бързам да ви разкажа за една точно такава мултишоколадова среща. Незабавима среща с кодово име: Брауни.
Звучи като перфектното име на герой от чиклит роман или на R&B изпълнител, нали? Не е. Но това Брауни също е звезда. Звезда в отбора на десертите. Срещали сте го в десетки вариации, в различни компании и всевъзможни компилации (сладолед ли чух?). Но отличителните му белези са винаги едни и същи: впечатляващ кадифен тен, плътен изкушаващ вкус и отчетливо какаов характер. 
Брауни срещата, за която споменах, е с веган душа. Една от онези случайни срещи в нета, спомена за които ти се иска да запазиш възможно най-дълго време. И го правиш, разбира се. Това, че е веган в никакъв случай не ощетява брауни достойнствата. Точно обратното. Липсата на животински продукти в родословното дърво на този десерт, прави шоколадовата му същност още по-наситена и отчетлива.
Ако решите да си устроите една такава мултишоколадова авантюра (веган или не), добре е да се подсигурите с висококачествени какао и шоколад. Ето какво още ви е нужно:

2 с.л. смляно ленено семе+6 с.л. гореща вода (за веган варианта) или 2 яйца
150 г безглутеново брашно (или 100 г безглутеново+50 г брашно от рожков както направих аз за още по-шоколадово усещане)
75 г неподсладено какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
175 г кокосово (или краве) масло
250 г кафява захар
1 ч.л. екстракт ванилия
80 мл ядково мляко по избор
1 ч.ч. натрошен шоколад (аз заложих на различни видове с високо съдържание на какао)

Накиснете лененото семе в купа с горещата вода и му дайте 5-10 мин., за да се отпусне. Ако не следвате веган версията, разбийте на пяна яйцата.

Междувременно загрейте фурната на 175 градуса. Намаслете стените на правоъгълна форма с масло или я покрийте с хартия за печене.
След това пресейте в купа брашното, какаото, бакпулвера и солта. 

Поставете в касерола маслото и ако е твърдо, леко го загрейте, за да се разтопи. Прибавете към него захарта и ванилията и разбъркайте добре, за да се получи нещо като гъст сироп. Ухае божествено, нали?

Оформете кладенче в сместа от брашно и какао и внимателно изсипете вътре маслено-захарния сироп, млякото и лененото семе (разбитите яйца). Разбъркайте добре, за да се получи гъсто лепкаво тесто.

В случай, че се изкушите да заровите пръст и да опитате тестото на този етап, действайте смело! Само гледайте да остане нещо и за печене.😉 Добавете към него натрошените парчета шоколад и отново разбъркайте добре.

Изсипете полученото тесто във формата за печене и загладете отгоре с лъжица или шпатула. Тук е моментът, в който да разгърнете шокохолизма си и да добавите още шоколад: натрошен, филиран  или под формата на шоколадови капки. 
Поставете формата във фурната на топло за около 30 мин.
След изваждане, дайте на сладкиша поне 15 минути, за да се охлади. След това го отделете от формата и хартията за печене и нарежете на парчета.


Споделете с компания от изявени шокохолици и/или други любими същества и не забравяйте, че консумирането на брауни води до пристрастяване.
Ще очаквам снимките от брауни срещите ви на страниците във Facebook и в Instagram.

Фотографии: Veliana Simeonova, Pixabay


Коментари

Популярни публикации