Здравословните сутрешни навици * The Healthy Morning Habits

 


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Добро утро! 
Спахте ли добре?
Коя беше първата мисъл, с която се събудихте тази сутрин? 
При мен събуждането беше без първа мисъл, но с влажен нос в ухото. Хората с куче у дома ще ме разберат. За останалите ще поясня: за събуждането у дома се грижи тази синеока брюнетка 🐺 Името й е Нора и от три години е част от семейството ни. Освен преливаща от любов, в 6.30 ч. сутринта тя е и нетърпелива за разходка. 😀 Може да се каже, че е иззела напълно функициите на будилник ⏰


Обличането и обуването най-често ми се случват на автопилот, в полусънено състояние, докато  излизаме навън за дежурната половинчасова разходка. Не ме питайте как е през уикендите, когато сънят е най-сладък, а дори завиването презглава не помага да се спася от рутинната сутрешната проверка на най-гальовната муцуна на света. 
Ранното събуждане всъщност не е чак толкова лошо нещо, защото е гаранция, че ще имам предостатъчно време през деня. Нещо, което типична чучулига като мен умее да оцени.
Освен това... как се отказва порция щастие на такова прекрасно същество?!.


Невъзможно, нали? Особено при вида на тази блажена усмивка!
Ранното ставане винаги ми дава допълнително време да се погрижа за подпухналото си лице сутрин. Този проблем се появи малко след като навърших 35 години. През зимата подпухналостта около очите и скулите изчезва още след сутрешната разходка с Нора, но през топлите месеци от годината имам нужда от допълнителна помощ. С два памучни тампона, напоени със силна отвара от лайка върху клепачите за 5-10 мин. и след това с нежно обтриване на лицето с бучка лед от розова вода. Действа силно тонизиращо!


Веднага след това бързо разтривам длани една в друга, за да генерирам повече енергия и ги поставям върху лицето си (като при игра на криеница). Така връщам топлината и руменината върху кожата си. И съм готова за следващата много съществена сутрешна рутина. 
За топлината отвътре. 


Първата чаша чай за деня. Харесва ми да отделям достатъчно време за приготвянето и наслаждаването й в тишината на сутрешните часове. Времето, в което оставам насаме с мислите си и в което отправям благодарност за всичко, което имам в живота си. За любимите ми същества. За здравето - моето и тяхното. За покрива над главите ни, за храната (и чая) на масата. За възможността да изживеем този ден и да вземем най-доброто от него. За приятелите. За новите срещи и възможности. За шанса да бъда полезна и на някой друг, освен на себе си...
Най-любим ми е масала чаят, който зарежда с енергия и тонизира много по-добре от кафето, но също така и ароматния жасминов чай, както и зеления... билковите чайове най-често запазвам за студените месеци от годината. Или за излета в планината, където ароматът на билките има още по-голяма сила.


Закуската е нещото, без което сутрин не мога. Зарежда ме с енергия и засища глада. На снимката тук виждате две от любимите ми вариации на тема "сандвич": една солена (с хумус, резенчета авокадо и кълнове) и една сладка (с домашно приготвен течен шоколад от тахан, мед и какао и фини парченца банан).
Сандвичи или купичка с домашна гранола и кисело мляко - сутрешната закуска е не само удоволствие, но и грижа за здравословен старт на деня.


Хм, пропуснах нещо и то е може би един от най-важните ми навици сутринта. 20-минутката с йога, която се вмества някъде между чашата с чай и закуската. В идеалния вариант практикувам на открито - край морския бряг, на поляна в планината или в парка. Най-често обаче е у дома, в непосредствената компания на Нора, която се разполага върху постелката още преди мантрата ОМ и слънчевия поздрав. Всяка сутрин упражненията са концентрирани върху различен елемент, в зависимост от това какво ми предстои през деня: дали е важно да бъда заземена, гъвкава, ефирна или изпълнена с енергия.

Обичате ли подкасти? Аз ги обожавам. Те са още един начин да науча нещо ново, да се докосна до различен мироглед или просто да направя справка с това къде се намирам в момента.
У дома или на път за работа слушането на подкасти изпълва многоточията на деня със съдържание. В списъка с фаворитите ми са:

А кои са вашите любими сутрешни навици? Кои от тях бихте определили като здравословни и кои ще поставите в графата "просто любими"? Споделете в коментар под публикацията! Ще чакам да ми пишете и на страниците във Facebook и в Instagram.

Фотографии: Veliana Simeonova


Коментари

Популярни публикации