Джинджифилови шотове за силен имунитет * Ginger shots for strong immunity


 👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Когато животът ви поднася вятър, дъжд и студ, подарете му лимони! И джинджифил. И мед. Лимони, джинджифил и мед - така изглежда моята света троица за преходните месеци от годината, когато организмът е по-податлив на настинки и вируси. Три съставки за силен имунитет, които аюрведа горещо препоръчва и в чието доказано действие се убеждавам всяка есен и пролет, когато по традиция заедно с промените във времето, ръка за ръка пристигат и простудните заболявания. При първите им симптоми реагирам с един от споменатите по-долу шотове, в които главно действащо лице е джинджифилът.

Джинджифиловите шотове станаха изключително популярни през последните години, заради естествените си съставки и изключителна ефективност. Невзрачният на пръв поглед корен с произход от Източна Азия е с остър парлив вкус и аромат на лимон. Богат е на калий, фосфор и витамин С, които са необходими за укрепване на имунната система и които ни правят по-устойчиви на грипни вируси и настинки. Благодарение на съдържащият се в него гингерол, джинджифилът е с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни качества и е отлично отхрачващо и противовъзпалително средство. И не само. Този корен крие още редица супер сили, свързани със здравето ни, но за тях - някой друг път.

Шот или чай, ще попитат онези от вас, които до момента са използвали комбинацията от лимон, джинджифил и мед като топла напитка. И сега е моментът да обясня каква е съществената разлика между двете. Нещо, което мнозина не знаят: щом загреем джинджифила (например за чай), той губи част от важните си съставки. Една от тях е гингеролът - активната съставка, която спомага за намаляване риска от инфекции. Благодарение на нея екстрактът от джинджифил може да инхибира растежа на различни видове бактерии. Затова е важно коренът да се обработва в суров вид, така че да се възползваме максимално от всичките му здравословни съставки. Както се прави при приготвянето на шот. Готови концентрати вече се предлагат на различни места (последният, който опитах, беше на Lidl), но тъй като повечето от тях са с добавена захар или консерванти или са твърде разредени, предпочитам да ги приготвям у дома, за да съм сигурна в състава. Освен това приготвянето не отнема много време...

Готовите течности, споделени по-долу, са за повече от един шот и могат да се съхраняват в бутилка или в бурканче с винт в хладилника. Джинджифиловата смес ще издържи там няколко дни. При профилактика сутрин изпивам един джинджифилов шот (50 мл), а при проявени симптоми на грип или настинка - по един сутрин, обед и вечер. Преди употреба винаги разклащам добре бутилката. Ето и моите три фаворита сред джинджифиловите шотове:

С куркума и мандарина

8 дребни мандарини, 100 г джинджифил, 1 ч.л. куркума, 1 с.л. мед

Изцедете сока на мандарините, обелете кората на джинджифила и го нарежете на кубчета. Поставете в блендер сока от мандарини, кубчетата джинджифил и пасирайте до получаване на хомогенна смес. Добавете куркумата и меда и разбъркайте добре.


С ябълка, лайм и чер пипер

2 средно големи ябълки, 2 лимети, 100 г джинджифил, 200 мл вода, щипка чер пипер

Обелете и почистете от семките ябълките и ги нарежете на кубчета. Изцедете сока на лиметите, обелете джинджифила и го нарежете на кубчета. Смесете в блендер ябълката, сока от лайм, джинджифила и 1 ч.ч. вода. Пасирайте добре и поръсете за финал с чер пипер.


С цитруси и куркума

2 червени портокала, 1 лимон, 25 г джинджифил, 1 ч.л. куркума, щипка чер пипер, 2 ч.л. мед

Изцедете сока на цитрусовите плодове, обелете и нарежете на кубчета джинджифила. Поставете в блендер фреша, джинджифила и меда и пасирайте до получаване на гладка смес. За финал добавете куркумата и черния пипер и разббъркайте добре.


Фотографии: Veliana Simeonova, Joseph Mucira


Коментари

Популярни публикации