Приютете гората в дома си * Shelter the forest in your home

                       

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Лятото отпраши на юг със слънчевия си велосипед, а заедно с него заминаха и пойните птици, които през последните месеци ни радваха с виртуозните си горски концерти. Ще ни липсват през цялата зима 💓 Както и разходките в гората от сутрин до вечер, с неизменното шумолене на килима от листа под стъпките и пукането в клоните на дърветата... За всички, които вече потънаха в носталгия, имам една много приятна изненада! Любители на гората от цял свят - от Малайзия до Мадагаскар, Великобритания и Словакия, са записали звуци от местната си гора и са ги подредили в своеобразна звукова карта, до която всеки има достъп по всяко време и от всяка точка на планетата! 
Идеята принадлежи на организаторите на ежегодния Timber Festival (тридневен къмпинг фестивал, изследващ трансформиращото въздействие на горите посредством музика и изкуство, посещаван традиционно от природолюбители), който се провежда в националните гори на Великобритания. Тази година фестивалът беше отменен заради COVID-19, но организаторите му видяха в това възможност да заведат гората в домовете на всички свои почитатели. И то не само британската гора, но горите по цялото земно кълбо. 

Тъй като нормалните нива на шумово замърсяване изчезват по време на коронавирус пандемията, те решили да направят записи и да създадат безплатна аудиобиблиотека, наречена „Звуците на гората“ , като същевременно приканват всеки, който има време и желание, да направи и публикува звукови файлове от горите в своята страна, за да се разшири обхватът на своеобразната карта на света.
Природолюбителите могат да записват звуци от местната гора и да ги качват в Soundcloud, за да се покажат като точка на картата, върху която всеки може да щракне и слуша. Към записа могат да се добавят и допълнителни бележки, за да помогнат на слушателите да разберат какво точно слушат в момента. 
Например в националния парк Таман Негара, Малайзия, любител на горите е отбелязал звуците на свраки и червеношийки в късните сутрешни часове. Щракнете върху облачето, за да ги чуете:



А тук биолог от Мадагаскар споделя леко страховитите викове на лемура Индри, който е сред най-едрите от този вид бозайници:


Майска вечерна битка с песните на два славея е уловена в Словакия от друг сътрудник:





Тук пък можете да се насладите на звуците на птичите песни и шумолящите капки дъжд в листата на дърветата в гората на Санта Катарина Пинула, Гватемала:
Русия, Финландия, САЩ, Китай, Япония и Австралия са малка част от точките със записи върху своеобразната горска карта на света. Към момента липсват звукови файлове от България, а ние имаме разкошни вековни гори, с които да се похвалим. И тъй като е есен, може би един дъждовен сонет в Рила или Родопи би бил чудесно попълнение към картата със звуци. Не мислите ли?

Фотографии:  Veliana Simeonova


Коментари

Популярни публикации