Мисия Зелен дом * Green Home Mission


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Голямото есенно почистване започна, а с него и подготовката на дома за по-студените месеци от годината. Вероятно вече сте извадили плътните дрехи от гардероба, прибрали сте летните и сега минавате през всяко кътче от стаите, за да проверите къде има нужда от почистване. За себе си  реших, че тази есен ще се погрижа домът ми да стане още по-екологичен и чист. Което означава: повече открити пространства, светлина и растителност и по-малко излишни вещи и токсични вещества. Ето как:
Когато живеете в голям град, предизвикателствата са навсякъде: изгорели газове, прашни улици и армии от алергени, които дебнат отвсякъде. За да не страдате от алергии, за да е здрава кожата ви (без зачервявания и петна), за да не боледувате често от вируси, инфекции и алергични заболявания на дихателните пътища и не на последно място - за да са спокойни сънищата ви, погрижете се за зелена среда у дома. Звучи като мисия сложна, изискваща много труд, време и пари, но не е. Нужно е само желание. И последователност. 


Почистването – лесно като детска игра

Основно или повърхностно най-добре е почистването да се извършва през първата половина на деня. Ако домът е в близост до улица с натоварено движение, избягвайте да проветрявате в часовете, когато трафикът е пиков (сутрин в 8-9 ч., на обяд в 12-13 ч. и вечер в 18-19 ч.). Проветрявайте не по-малко от четири пъти дневно като 5-10 минути са напълно достатъчни, за да се освежи въздухът в помещенията. 
Въздушните сеанси са задължителни по време на дъжд или снеговалеж, защото тогава въздухът е най-богат на озон. В помещенията, където семейството прекарва най-много време прозорците трябва да се отварят на всеки час.

Килимът – Почиствайте пода и подовите настилки в сутрешните часове. Тогава организмът е по-слабо уязвим и по-добре се справя с действието на вредните бактерии и алергени (с които сте в контакт по време на чистене).
Прозорците – Силно замърсените стъкла спират до 35 процента от слънчевата светлина в стаята. Това разбира се, не вреди на въздуха в дома, но може да увреди зрението ви. Когато ги почиствате, не забравяйте да забършете и первазите.
Климатикът – Редовно почиствайте филтрите на климатика (иначе събраната в тях мръсотия отива във въздуха, който циркулира из стаята) и следете въздушният поток да не е насочен към детето. Имайте предвид, че въздушните филтри не траят вечно. Те работят само тогава, когато не са захабени или запушени с прах, полени и други частици. Поддържането на чист въздух в дома е важно условие за подобряване качеството на живот. 


Белите дробове на дома  Чистият здравословен въздух у дома е невъзможен без растенията. Те отделят кислород и повишават влажността на въздуха, а някои от тях (като фикуса, лимоновото дърво, алоето и зелената лилия) обезвреждат патогенните микроорганизми. Една-две саксии за всяка стая са напълно достатъчни.
Стая по стая  За максимален комфорт влажността на въздуха в детската стая трябва да се поддържа 50-60%. Най-ефикасният метод за това е с помощта на овлажнител за въздух, но бихте могли да го постигнете и с редовното освежаване с пулверизатор и ежедневното забърсване на повърхностите с влажна кърпа. 
Спалнята трябва да се проветрява веднага след ставане от сън (преди изгрев слънце въздухът е богат на озон и отрицателни йони) и след това отново след час.
След къпане или основно миене на банята, когато помещението се е изпълнило с пара и облак от влага, трябва незабавно да се проветри, за да се отстрани прекомерната влажност, която е вредна за здравето. 

Важно: Запотеното стъкло на прозореца е първият сигнал за незабавна нужда от проветряване на помещението.


Минимум химия - максимум ефект
Използването на химически препарати за почистване на дома облекчава живота на всяка домакиня. Прахът не се връща така бързо, ако подът и мебелите са полирани със специален препарат. Но попаднал в ръцете на любопитното дете или в храната на домашния любимец, той може да предизвика отравяне. Някои от съставките пък могат да станат причина за алергични реакции в организма. Ето защо почистването с химикали не е препоръчително. 
В дома си разполагате с достатъчно обикновени, но ефективни продукти, които ще ви помогнат да почистите екологично и без токсини. Кажете "да" на природни препарати като:

Ябълков оцет - Чудесно естествено решение, достатъчно слабо, когато се разреди с вода, за да е безопасно за третиране на различни повърхности - от текстил до кварцови плотове. Оцетът е чудесен начин да изведете миризмите от кухнята си след приготвянето на пикантни ястия.
Ябълковият оцет е отлично следство и за почистване на съдомиялната машина, без да се налага да използвате химикали - просто напълнете купа с две чаши оцет и я сложете на горната решетка, преди да пуснете машината. Така бързо и безопасно ще се отървете от миризмите и бактериите. Можете също така да използвате оцета, за да накарате прозорците да заблестят - просто смесете 50/50 разтвор на оцет с вода. След това използвайте кърпа от микрофибър, за да избършете внимателно.
Зехтинът е изненадващо ефикасен начин за борба с остатъците от мазнини в кухнята. Когато поставите малко количество от него върху хартиена кърпа и внимателно натриете, новата мазнина ще разгради старата, която е останала върху плота на печката. С няколко капки зехтин и мокра кърпа можете да полирате и лакираните дървени повърхности.
Сода бикарбонат - Мощно природно почистващо средство, което можете да използвате за целия дом. Обикновената паста, направена от сода и вода, е ефикасен препарат за почистване на всички видове повърхности, особено полезен при мазнини в кухнята. Можете да използвате за почистване дъното на фурната, както и на тоалетната чиния (в комбинация с чаша ябълков оцет).


Лимонът е естествен антисептик и антибактериален агент. Има много начини, по които можете да го използвате за почистване на дома. Просто смесете литър вода със сока на два лимона в бутилка със спрей помпа. Силен, но природен почистващ продукт.
Белтъкът помага за връщане лъскавината на кожените мебели. За целта потопете мек вълнен парцал в разбит белтък и 1 с. л. терпентиново масло.
Масло от чаено дърво - Не е необходимо да използвате от него голямо количество, за да е ефективно. Можете да дезинфекцирате почти целия си дом само с една чаена лъжичка масло от чаено дърво. Добавете го към чаша вода в бутилка с пулверизатор и почистете плесените от дома. 
Амонякът помага за почистването на плочките в кухнята и банята (след него непременно изтрийте със суха кърпа).

Очаквайте скоро и Част 2: Как да се разделим с ненужното и освободим повече пространство в дома си!

Фотографии: Brina Blum, Crema Joe, StockSnap





Коментари

Популярни публикации