Моята голяма чудна екологична Коледа * My big wondrous eco Christmas

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Коледа е един от най-големите празници в света и може би най-прекрасното време от годината. За съжаление с огромни последици за околната среда. Всека година по Коледа се купуват стотици хиляди изкуствени елхи, а естествените биват безогледно изсичани и хвърляни само месец по-късно, твърде голямо количество храна се приготвя и след това се захвърля на боклука, заедно с купчината опаковъчна хартия, използвана за загръщането на подаръци.
Дори ако в ежедневието си се стараем да живеем по-екосъобразно, покрай празниците често забравяме здравословните си привички, заради общата еуфория, коледния дух и традициите, които пазим в сърцето си от много години. Вероятно има много неща, които сме готови да пожертваме за празничния сезон, но нека чистотата на планетата ни не е сред тях.

Наистина ли коледното замърсяване е толкова сериозно?

По Коледа и Нова година традиционно пазаруваме най-много, ядем най-много и разбира се пътуваме най-много в сравнение с всеки друг период от годината. Освен похарчените суми за празненства и коледни подаръци, расте и екологичният отпечатък, който празникът оставя върху планетата ни.
Всяка година по коледните празници се изхвърлят над милиард тона отпадъци под формата на хранителни остатъци, хартия и пластмасови опаковки. Да не забравяме и за стотиците хиляди отсечени иглолистни дръвчета, които са белите дробове на Земята. Добавете към тях и повишеното количество изгорени газове в атмосферата, свързани с пътуването с автомобил или самолет...
Статистиката показва, че само през изминалата 2021 година по коледните празници сме изхвърлили на боклука около 365 321 088 метра опаковъчна хартия - достатъчно количество, за да опаковаме малък остров в стила на Христо Явашев. Да добавим и 4.5 тона фолио, и 125 000 тона пластмасови опаковки.

Как ви се струва това? 

Искате да бъдете по-щадящи към околната среда и да се радвате на по-природосъобразна Коледа, но не знаете откъде да започнете? Съставихме малък списък с лесни идеи, които можете да използвате, за да отбележите предстоящият празничен период с мисъл за чистотата на планетата. Идеи, към които се придържаме и ние у дома през последните няколко години. 
Изберете едно или няколко от нашите предложения – всяка малка промяна (независимо колко малка е тя), ще има своето положително екологично въздействие.


1. Изберете устойчиво коледно дърво.
Тази година заложете на по-доброто коледно дърво. Ако нямате изкуствена елха у дома, но обмисляте купуването й – недейте! Синтетичните пластмасови елхи не са по-екологични от естествените дървета. Те трябва да се използват поне няколко десетилетия, за да минат в графата "еко". Това се дължи на факта, че изкуствените елхи се изработват от PVC пластмаса, което ги прави трудно или напълно нерециклируеми.
Затова...
...изберете жива елха, тоест иглолистно дърво в саксия.
Това е един от най-устойчивите варианти, особено ако обичате автентичния аромат на борово дърво (още едно предимство на живите коледни елхи – ухаят невероятно!)
В зависимост от вида на иглолистното дърво можете да го държите у дома за определен период от време, а след това да го изнесете на открито. Ако решите да го запазите в саксия за по-дълго, ще трябва да го поливате редовно (с кубчета лед, вместо вода). Така ще можете да го използвате повторно и за следващата Коледа. Или го засадете в гора след празниците, за да  удължите жизнения му цикъл по естествен път. 


2. Хранете се без излишъци по празниците.
Коледните и новогодишни празници са богати на семейни събирания и обилни апетитни почерпки. За съжаление и на хранителни излишества, част от които попадат на боклука. Когато купувате продукцията за тях, заложете на местни ферми и производители за по-малък екологичен отпечатък и за да подкрепите малкия бизнес. Също така се уверете, че не изхвърляте нищо от вкусните остатъци храна. Замразете каквото можете от тях или ги споделете с роднини, съседи и приятели, за да сте сигурни, че всичко ще бъде изядено.


3. Използвайте екологична коледна украса.
Емблематична част от Коледа са декорациите, голяма част от които за съжаление са в ущърб на околната среда. Стойте далеч от евтините пластмасови орнаменти, които са достъпни като цена, но лесно се чупят и трудно се рецклират.
Затова...
...пропуснете пластмасата, ако ви е възможно.
Пластмасовите изделия често са трудни за рециклиране и ако се счупят, бързо поемат към сметището. За последствията от това ви споделихме тук: Пластмасова деволюция
...заложете на устойчиви материали като дърво, метал и текстил от естествени влакна.
Те са по-издръжливи и чисти. И тъй като материалите са естествени, няма да навредят на околната среда, в случай, че попаднат на боклука; повечето от тях могат да бъдат и компостирани.
...изберете свещи от пчелен восък.
Свещите винаги успяват да внесат у дома аромата на Коледа. Голяма част от тях обаче се изработват от парафинов восък, който е страничен продукт при рафинирането на петрол. При изгаряне той отделя токсични химикали във въздуха. Затова по-добре вземете свещи, изработени от естествени съставки като пчелен восък.
...направете сами декорации за дома.
Използвайки естествени материали като дърво, борови шишарки, вечнозелени растения, портокали, червени боровинки и други, можете да измайсторите свои естествени коледни украси, които да използвате и повторно или да компостирате след празниците.
...създайте свои коледни традиции.
Като например да украсите коледната си елха с желания. Нека всеки, прекрачил прага на дома ви, напише пожеланията си за новата година на етикет с въженце и ги закачете върху празничното дърво.

4. Изберете устойчиво празнично осветление.
Традиционно Коледа е отрупана с куп светлинки, които се захранват с електричество, което  означава и голямо количество изразходвана електроенергия. Как да намалите потреблението на електричество по празниците и да спестите пари?
Ето как...
...използвайте енергийно ефективни LED лампички.
LED използват до 80% по-малко енергия, което спестява пари и намалява въглеродните емисии. Предлагат се във варианти за украса на открито и закрито, така че можете да ги поставите на коледното дърво или да осветите цялата си къща, без да изпитвате чувство за вина. Освен това тези лампички имат по-дълъг живот и са по-безопасни.
...вземете соларни лампи.
Обмисляли ли сте инвестицията във външни светлини, захранвани от слънчева енергия? Говорим за онези лампи за дома, градината и т.н., които се зареждат със слънчева светлина. Не се притеснявайте, че студеното време може да им повлияе. Освен ако не са покрити със сняг, слънчевите панели всъщност работят добре при ниски температури.


5. Изпратете еко коледни картички на близки и приятели.
Електронните картички са вероятно най-екологичните от всички. Спасете дървета, време и пари, като изберете и изпратите дигитални картички по електронната поща.
Или вземете рециклируемите/биоразградими картички. Ако обичате да изпращате физическа честитка за празниците, помислете за закупуването или създаването на такива, които са 100% рециклируеми или компостируеми. Избягвайте картичките, по които има брокат, печат върху фолио, пластмасови или силиконови елементи и лепила. За биоразградима коледна картичка можете да използвате крафт хартия, акварели и еко пастели.

6. Пропуснете подаръците, свързани с употребата на батерии.
Според energyquest.ca.gov 40% от общото количество батерии в света се купува по време на коледния сезон. Можете да намалите опасните отпадъци, свързани с тях, като изберете подаръци, които не разчитат на захранване от батерии. Ако подаръкът все пак е твърде добър, за да му устоите, вземете пакет акумулаторни батерии, за да намалите бъдещото замърсяване от употребата им.
Още по темата за коледните подаръци ще си говорим много скоро.

Ако нашите екологични съвети за по-природосъобразна Коледа са ви били полезни, запазете ги и за следващите празници. И добавете други към тях. Споделете ги и с ваши близки и приятели!

Фотографии: FreePik



Коментари

Популярни публикации