Да ядеш като Буда * Eating Like Buddha


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

На кадъра горе виждате обяда ми днес. На някои от вас той ще се стори оскъден, на други - предостатъчен. Всъщност той олицетворява представата ми за перфектен обяд. Богат на текстури, вкусове, цветове и консистенции. Питателен и същевременно здравословен. 
Вероятно сте забелязали, че консуматорското общество, в което живеем, стимулира количеството, Голямото. Изобилието се приема за нещо много хубаво, полезно и е белег за социален статут. А всъщност ни е нужно толкова малко. Особено, когато става дума за храна. Какво ще кажете за такава, която е лека, изглежда прекрасно с изобилието си от цветове, вкусове и аромати, която носи много енергия и засища глада? На работа, в училище, на пикник или у дома.

В началото беше вдъхновението
Онези от вас, които като мен обичат да злоупотребяват с пътешественически филми и предавания, навярно са гледали в поредиците за Непал и Тибет как будиските монаси обикалят с големи купи, които биват пълнени с различни храни, дар от местните жители, и които се оформят като отделни купчинки в съда. Всъщност будистките монаси следват примера на Буда, който според преданията странствал с купата си от едно място на друго, а хората, при които спирал, я пълнели с храни, заделени от домакинствата им. Даряването на храна на монасите до днес се смята за акт на благотворителност, както и за начин обикновеният човек да се докосне до светостта им. 
Монасите традиционно се хранят с веган или вегетариански храни, в зависимост от това къде живеят. Хранят се предимно преди изгрев слънце и след изгрева на луната, а през останалото време от деня се въздържат от храна. 


Цветно, вкусно и питателно
Традицията да се смесват зелени храни със зърнени източници на протеин и с подправки може да се срещне в много култури, главно в Азия и Хавай. В Корея например имат бибимбап, който се състои от ориз в каменна купа, гарнитура от зеленолистни храни и други зеленчуци, с яйце и /или парченца месо. В Хавай традиционните поке купи съдържат ориз, риба и зеленчуци и са основна храна за бърз и питателен обяд.
Европейските страни сме "осиновили" тази хранителна традиция, адаптирайки я към нашите ежедневни вегетариански хранителни навици. В този ред на мисли купата на Буда може да съдържа ориз или киноа като основа и гарнитура от различни сурови, гриловани или бланширани зеленчуци, бобови храни и тофу. Отгоре традиционно се добавят различни сосове, според вкуса на консумиращия - терияки, сладко-кисел или индонезийски фъстъчен. 

    
Като вегетарианец и човек, който обича да похапва различни храни по време на хранене, с течение на времето купата на Буда се превърна в едно от най-любимите ми ястия. Приготвям я винаги с много любов и старание и похапвам с огрооомно удоволствие.
Не всеки може да е Буда, но пък не е трудно да се храним като него, нали? Поне веднъж седмично.
Няколко идеи, събрани от мрежата, ви оставям за вдъхновение. Минете и през страниците на блога във Facebook и Instagram за зелени сърца, мисли и рецепти!




Фотографии: Veliana Simeonova, Internet



Коментари

Популярни публикации