Търси сърцето * Look for the heart


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Прекалено голямо сърце - израз, който често срещаме в ежедневната реч и заради който неведнъж сме се запитвали: възможно ли е да съществува подобно сърце (и колко голямо е прекалено голямо) или е само образ на речта? 
Да започнем оттук: всички познаваме такива хора в живота си: топли, отзивчиви, всеотдайни, винаги готови да помогнат и с малкото, което имат. Макар и смятани за изчезващ вид, хората с благодорни (или още с "големи" и "широки") сърца живеят на границата на безрезервната доброта и множеството предизвикателства в живота. Често пъти пренебрегвайки личните си граници и давайки приоритет на нуждите и желанията на другите, неуспявайки да балансират между любовта към себе си и любовта към другите.
Съвсем обяснимо повечето от тях са хора, избрали да работят професии, помагащи на другите (лекари, детегледачи, медицински сестри, пожарникари) и лесно от герои се превръщат в жертви, заради системните бърнаут, депресия или емоционално изтощение, които нерядко идват с работата им. Онова, което повечето от тези хора пропускат, е, че могат да помагат на останалите само, ако приемат себе си такива каквито са и се обичат безусловно. Защото когато сме добре, имаме достатъчно любов и енергия и за другите. Разгръщайки любовта към нас самите, можем да я предадем и на останалите, без да се чувстваме изтощени или използвани. Да отворим сърцето си и да обичаме себе си така, както бихме искали да бъдем обичани от другите. Например като правим по нещо прекрасно за нас всеки ден. 


Домът на сърцето е Анахата („невредима“) - сърдечната чакра. Онова дълбоко място вътре в нас, където можем да изпитаме съвършен вътрешен мир със себе си и със света. Онзи вътрешен портал, в който според Юнг започва осъзнатостта и през който прекрачваме към света на свръхсетивното. В задната част на сърдечната област, между плешките можем да усетим нашето минало. В предната й част усещаме бъдещето си, а в центъра е настоящият момент - тук и сега.  
С балансирана и отворена сърдечна чакра можем по естествен път да почувстваме любов и състрадание към себе си и към другите, осъзнавайки, че не е нужно да променяме някого, но можем да го обичаме такъв, какъвто е. С балансирана сърдечна чакра изпитваме безусловна любов, състрадание, прошка, приемане, красота, радост, вътрешен мир, даване и приемане, взаимоотношения, интеграция, свързаност.
Дисбалансът в Анахата се изразява под формата на зависимости, ревност, завист, липса на състрадание, нетърпимост, самота, срамежливост, горчивина. Физически свръхактивната сърдечна чакра се проявява и като сърцебиене или киселини в стомаха.
В сърдечния център често можем да имаме блокирани емоции като тъга, неувереност, привързаности, илюзии. Когато сме затворени и блокирани, това ограничава кръвопотока и захранването на клетките. Не допускаме животът да циркулира в тялото ни. Ако сърдечната чакра е затворена от прекалено много негативизъм и страх (например от хора с отрицателна нагласа към живота, постоянния новинарски поток или социалните медии), запазете дистанция от тези влияния през следващите няколко дни и седмици. Вместо това потърсете занимания и хора, които ви вдъхновяват и изграждат, които ви носят приятни чувства и мисли. Сбогувайте се с онова, което не е добро за вас, и привлечете в живота си повече от това, което ви дава сила и енергия. 


Мудри за баланс на сърдечната чакра
Анахата е чакрата, която ни събира, привлича и обединява. Събирайки длани пред сърцето си в анджали мудра, ние освобождаваме сърдечната област от натрупаните негативни емоции и я  облекчаваме от условностите, за да можем да стигнем до безусловната любов (онова вътрешно място, което усещаме като дом).

Ганеша мудра (снимката горе) активира и балансира работата на Анахата. Използва се винаги, когато има страдание. Тя стимулира работата на сърцето и белите дробове и укрепва имунната ни система. Помага да развием откритост и сърдечност към другите. Дава ни смелостта да срещнем околните с отворено и доброжелателно сърце.
Долепете външната част на лявата си длан към средата на гърдите, дясната ръка оставете отгоре като пръстите й захващат тези на лявата. Дръжте ръцете си на нивото на сърцето. По време на издишване, изтеглете ръцете силно една спрямо друга, без да разхлабвате захвата. При това се напрягат мускулите на гърдите и горната част на ръцете. По време на вдишване мускулите се отпускат. Изпълнявайте упражнението с утвърждението: "Срещам другите сърдечно, открито и уверено." Направете 6 повторения, след това разменете ръцете, така че дясната да дойде под лявата и направете още 6 повторения. Изпълнявайте Ганеша мудра поне веднъж дневно. 

Лотус мудра (снимката долу) е предназначена да отвори сърдечния център. Тази мудра се докосва до качества като състрадание, прошка, привързаност и любяща доброта. На първо място, мудрата балансира сърдечната (анахата) чакра и създава обща позитивност.
Мудрата активира хридая акаша (пространството в мислите, свързани със сърцето). Засилва креативността и стимулира нови идеи и концепции. Помага за практикуване на универсална любов и живот в хармония с природата. Също така балансира тялото и лявото и дясното полукълбо на мозъка, активирайки парасимпатиковата нервна система.


Според индийската философия пуруша (или висшият Аз, Вселенския принцип) се вижда за първи път в Анахата: същината на човека, най-висшият човек, стават видими. Тук като дежавю изплуват думите на Екзюпери: "Истинските неща се виждат със сърцето".
И да, така е - човек вижда в света това, което носи в сърцето си. 


Честотата, в която вибрира Анахата е 342 Hz и тази на мантрата YAM, а цветът й е зелен. Отделете време сутрин след събуждане или вечер преди сън, за да медитирате върху сърдечната чакра. Отпуснете тялото си, затворете очи и визуализирайте зелена светлина, която бавно ви обгръща от върха на главата до пръстите на крайниците. Тази водена медитация ще ви помогне да се съсредоточите върху процеса на енергизиране и регенериране на Анахата:

Сутрешна медитация Анахата чакра


Анахата утвърждения:

"Аз съм обичан/a, обичащ/a и способен/a да обича.
Избирам да съм добър/a със себе си и да се обичам безусловно.
Зареден/a съм с най-високата честота на любовта.
Напълно обичам и почитам това, което съм и продължавам да раста.
Сърцето ми е отворено, обичащо и чисто.
Давам и получавам любов безусловно и с лекота.
Способен/a съм на безусловна любов.
Аз съм зареден/a с любов и съпричастност.
Мога да живея в любов.
Водя другите с любов.
Обичам и възприемам себе си като личността, която съм в момента.
Любовта и съпричастността са моите суперсили и те ще ме водят там, където искам да стигна.
С всеки изминал ден обичам себе си повече.
Аз съм любов."


Продължава в Търси сърцето: Силата на емпатията

Photos: Veliana Simeonova, Chang Duong, Freepik



Коментари

Популярни публикации