Човек не е роден да бъде хищник: любими цитати за вегетарианството * Inspiring quotes about vegetarianism

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

„Винаги ми се е струвало, че човек не е роден да бъде хищник", четем в писмо на Алберт Айнщайн, който едва в напреднала възраст се отказва от месото. „Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Лев Толстой също променя радикално начина си на живот в напреднала възраст. Спира да консумира не само месо, но и алкохол и цигари. Веднъж казал на една своя леля: „Искаш пилешко? Ние сме ти донесли всичко, за да си го приготвиш сама". И ѝ сервирал жива кокошка и нож.„Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие — убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.”

„Там, където живее един ловец, биха могли да живеят десет овчари, сто земеделци и хиляда градинари."
Александър фон Хумболт

„Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човека. Не бих искал да отнема живота на агне в името на човешкото тяло."
Махатма Ганди

„Докато хората избиват животни, те ще се избиват един друг. Наистина, който сее семето на убийството и болката, не може да пожъне радост и любов.”
Питагор

„Ако човек не иска да потъпче своите хуманни чувства, той трябва да проявява доброта към животните, понеже този, който е жесток към тях, става такъв и в отношенията си с хората. Ние може да съдим за сърцето на човека според отношението му към животните.”
Емануел Кант

„Ще дойде време, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, с които гледат днес на убийците на хора."
Леонардо да Винчи

„Практикувайте уважение и любов към живота през целия ден. Така че три пъти на ден взимайте решението да ядете само неща, които не са били убити."
Натали Портман

„Предпочитайте вегетарианската храна пред месната, защото тя е по-лесно усвоима от организма и съдържа всичко, което е необходимо. Предпочитайте да не ангажирате стомаха си с храненето постоянно – това е здравословно и пряко облекчава работата на мисълта, тъй като не задържа голямо количество кръв в корема (както е при хранене с месо). Не допускайте из стомаха и червата ви цяла нощ да се въргаля мършата на месото, облекчавайте храносмилането си.”
Петър Димков

„Ако кланиците имаха стъклени стени, всички щяха да са вегетарианци."
Пол Макартни

„Кокошките, прасетата и другите животни са интересни индивиди с характер и интелигентност. Това, което хората трябва да разберете е, че ако ядете животни, насърчавате жестокостта към животните."
Памела Андерсън


Photos: FreePik, Peter Wendt

Коментари

Популярни публикации