Търси сърцето: Силата на емпатията * Look for the Heart: The Power of Empathy

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Често забравяме колко силно е едно сърце. Колко огромна промяна може да донесе в света. И да, този избор е важен. Има значение. И зависи от всеки от нас. Защото единственото универсално нещо, чрез което лекуваме, е любовта. На първо място себе си. Особено, когато сме на място, което е предизвикателно, понякога потънало в абсолютен мрак. Важно е да се учим да чуваме любовта. Да я живеем все по-съзнателно. С всяко вдишване и издишване.
Защо и как давам думата на две светли същества със силни сърца...


Мария Славчева, енергиен и боди терапевт: 
"Прекалено голямото сърце означава, че човек обича."
Да следваш сърцето си не означава да следваш чувствата и емоциите си, а да слушаш вътрешния си глас, с който не можеш никога да сбъркаш. Следваш ли сърцето си, не грешиш. Тогава всичко се случва естествено и дори да има трудности на пътя, те се преодоляват с по-голяма лекота и приемане.
Когато не сме доволни от себе си, когато искаме да се подобрим, трябва да се отнасяме с разбиране към себе си, да се приемаме. Това обикновено е много трудно, но е изключително важно. Ако приемем, че сме дете, бихме ли го съдили за това, което чувства или за това, че не реагира по най-добрия начин? Затова не забравям да прегръщам себе си и да си казвам: толкова се радвам, че съм с теб, че те има, че си жива! 
Ако възприемаме доброто в един по-широк смисъл, то е свързано с изпитването и показването на любов, а любовта няма ограничения и дали на тази любов ще бъде отговорено няма значение, така е и с голямото сърце. Познавам хора, които изразяват любов и доброта. И имат голямо сърце, за щастие. Не смятам, че това е наивност, но някои хора го възприемат така. Прекалено голямото сърце означава, че човек обича.
Не можем да се оттървем от егото си, това е илюзия. Не го приемам като нещо непременно лошо, защото ни помага да съществуваме в света, в койото сме дошли. Смятам, че има много хора, които са състрадателни, емпатични, които искат и правят добро. Емпатията е съвременно понятие. По-скоро я разбирам като съчувствие, да чувстваш заедно с друг това, което той чувства, да бъдеш на негова страна ида го разбираш. Възприемам себе си като емпат, защото съм обърната към хората и винаги искам хората около мен или в нужда да са добре и вярвам, че е висша ценност да има по-малко страдание, старая се и аз.


Десислава Борисова, йога учител:
"Да служиш на сърцето си е благословия, осъзнатост, чистота и лекота!"
Да следваш сърцето си не значи да загърбваш разума. Ако си работил достатъчно дълго така, че сърцето ти да е в синхрон с разума, тогава я има връзката между всичко, което правиш през сърцето си с усещанията, които те водят. Вътрешната светлина, интуицията - това е сърцето, което помага потокът на любовта да тече спокойно. Разумът може само да го подкрепя и то, ако сме осъзнати. Важно е да не губим осъзнаването на връзката си със сърцето, защото енергията, която ни движи, идва оттам и ние я подхранваме с например радостта, което струи от очите и усмивката на детето ни.
Голямото сърце е изпълнено с голяма любов към всичко в живота ни: към хората, към природата, към Вселената. Всеки от нас има голямо сърце, ако се грижи то да остане отворено и да не допуска житейските мъгли и бури да го затъмнят. Важно е да черпим енергия от всичко, което се случва около нас. 
Колкото до егото, то служи като пази и съхранява, когато се проявява в определени граници, но вземайки надмощие, бидейки повече отдадени на него, започваме да служим на страната на страха подсъзнателно. Ако си представим, че страхът е мъгла, тя лесно може да бъде разтворена в лъчите на слънцето, което носим в сърцето си като енергията на любовта! Това е осъзнаване и избор и за него се работи усърдно, понякога цял живот! Всеки прави своя избор и за щастие все повече хора избират сърцето, а чрез него и любовта, а тя е проводник на емпатия и съпричастност! Вярвам все по-малко хора са тези свързани с егото. Вярвам, че всеки човек има светла страна и тя е нещо, за което трябва да работим, премахвайки тези тъмни облаци и страхове. Какво е страхът? Една илюзия. Важно е да пазим връзката си със сърцето, ако работим над това да я съхраним, да подхранваме човечността си и изграждаме емпатията в себе си.
Когато правя избори със сърцето, вътрешно усещам лекота и връзката със съзнанието ми е естествена. Все пак рядко, но понякога и аз съм действала разумно, без да чуя сърцето и тогава винаги съм страдала. А големи сърца имаме всички, кога и как решаваме да ги разкрием, някои никога - други често, да служиш на сърцето си е благословия, осъзнатост, чистота и лекота! Срещала съм разбира се много хора, проявяващи своите големи сърца, отворени топли уютни хора емпати.

Виж също: Търси сърцето


Photos: Aki Tolentino, personal archive




Коментари

Популярни публикации