Планетосъобразно хранене - бъдещето в наши ръце * Planetary nutrition - the future in our hands


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Няма друг бум на режимите на хранене както този през последните години! Неконвенционални, аналитични и един от друг по-революционни: като започнем от кето и завършим с интервалния хранителен режим. Всеки със своите правила и философия. Всъщност не за тях ще разкажа сега.

Пиша тази публикация за трети път. Първоначално исках да споделя в нея своеобразната годишнина, която отбелязах наскоро: 7 години, откакто изключих месото от менюто си. Започнах с разсъждения по темата за вегетарианството, за това как преди много, много време представите ми за него се свеждаха до кошници със зарзават и измършавели до лудост аскети, които вървят през живота, ръфайки настървено моркови и цвекло (вероятно за част от вас тези представи са все така реални). Минах и през темата за агресивната агитация в подкрепа на веганството и осъзнаването ми, че прекалено много обичам сирене, мляко и мед и не, от мен веган няма да излезе. И стигнах до вегетарианството като избор, възможен от един определен еволюционен стадий, на което се крепят няколко съвременни теории. 

Горе-долу по това време гледах и последния филм на Дейвид Атенбъроу "A Life On Our Planet". Ако все още не сте го гледали, непременно го потърсете в Netflix. Ще ви даде достатъчно храна за размисъл. В лентата си 94-годишният еколог и природоизследовател представя визията си за света и неговото бъдеще, повдигайки редица въпроси, които се страхуваме да си зададем, и давайки отговори, които са колкото притеснителни, толкова и предупредителни.


Един от акцентите във филма на Атенбъроу е свързан с набиращата все по-голяма популярност тема за планетосъобразния начин на хранене. Като ехо на "A Life On Our Planet" скоро след премиерата на филма природоизследователят сподели пред в-к Indipendant: "Трябва да станем вегетарианци, за да спасим дивите животни и планетата." Причината? Планетата ни не може да продължава да изхранва милиардите си месоядни обитатели. В подкрепа на думите си Атенбъроу призна, че през последните години драстично е ограничил консумирането на месо.

Планетосъобразно хранене - що е то?
Накратко казано, това е хранене с мисъл за света около нас. Но как храната оказва влияние върху околната среда, ще попитате вие. Да започнем с това, че селското стопанство, звената за преработка на храни, отглеждането на животни и разхищаването на хранителни продукти са някои от основните фактори, които пречат на Земята, а с годините положението се влошава. Планетата ни разполага с ограничени ресурси, а ние ги замърсяваме с химикали и други токсини. Истината е, че колкото повече пренебрегваме тези въпроси, толкова повече ще страдаме през следващите години. Едно от решенията на проблема е планетосъобразното хранене.

Храненето, основано на планетата, което е нов подход към храненето като цяло. Той оказва огромни ползи за здравето (включително намаляване на рисковете от развиване на диабет и сърдечно-съдови заболявания и увеличаване продължителността на живота). Същевременно има минимално въздействие върху околната среда, което означава: 
- по-стабилен климат
- повече диви животни
- повече пространство за процъфтяване на биологичното разнообразие 
- по-чиста вода
И най-важното всъщност: този хранителен режим е гъвкав спрямо различните нужди на различните хора, култури и традиции по света. Тоест нещо, към което всички да се стремим.


4-те основни неща, които можете да направите за по-устойчиво и планетосъобразно хранене:
1.Избирайте устойчиви храни за менюто си.
2.Яжте повече растителни продукти и ограничете месните. 
3.Заложете на здравословните и минимално преработени храни. 
4.Осигурете си баланс и разнообразие.

Промяната - очакваната неизбежност
Ако всеки от нас приеме диетата, базирана на планета, за своя реалност, бихме могли да помогнем да се спре унищожаването на природата: да се прекрати обезлесяването, да се създаде по-стабилен климат, да се намали загубата на води и да се гарантира, че всеки по света ще разполага с  достатъчно здравословна и питателна храна.

С планетосъобразното хранене можем да намалим...
... хранителните емисии на парниковите газове с най-малко 30%
... загубата на биоразнообразие на базата на храни с до 46%
... използването на земеделска земя с най-малко 40%
... преждевременната смъртност с поне 20%

Промяната на основните ни хранителни навици е един от най-лесните начини да създадем по-устойчиво бъдеще за всички. С планетосъобразното хранене силата е в нашата воля. И в храните, които избираме за трапезата си.

Фотографии: Veliana Simeonova, Ryan McGuire



Коментари

Популярни публикации