Голямата любов и големите постижения включват и голям риск: вдъхновение от Далай Лама * Get inspired by the Dalai Lama

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Малцина личности в днешно време могат с разтапящо сърцето смирение да говорят и да действат с чувствителност и загриженост за всички същества, без пристрастия. Духовният водач на Тибет Далай Лама е един от тези вдъхновители.

Негово светейшество ни учи да искаме да бъдем по-добри. Да намерим решения, които да работят за всички и които да донесат щастие и причини за бъдещото щастие на нас самите и на всички същества без изключения. Вглеждайки се в лицето на Далай Лама, чувайки думите му, получавайки неговите благословии, искаме да обичаме по-дълбоко, да прощаваме по-чистосърдечно и да служим на другите по-безкористно. Думи, които учат и вдъхновяват:

„Същността на всяка религия е доброто сърце. Понякога аз наричам любовта и състраданието универсална религия. Това е моята религия.“

„Когато си недоволен, винаги искаш още, още, още. Твоето желание, никога не може да бъде задоволено. Но когато практикуваш доволство, можеш да кажеш на себе си: О, да, вече имам всичко, от което наистина имам нужда.“


„Дай на онези, които обичаш крила, за да полетят; корени, за да се завърнат и причини, за да останат.“

„Болката е неизбежна, страданието е избор… Имаме по-големи къщи, но по-малки семейства. Повече удобства, но по-малко време. Имаме повече знания, но взимаме по-малко решения; повече експерти, но и повече проблеми; повече лекарства, но по-малко здраве.“

„Никога не можем да постигнем мир във външния свят, докато не се помирим със себе си."

„Целта не е да бъдем по-добри от другите, а от предишното си аз."

„Всяко страдание е причинено от невежество. Хората причиняват болка на другите в егоистичния си стремеж към собственото си щастие или удовлетворение."


„Оцени успеха си по това, което е трябвало да пожертваш, за да го постигнеш."

„Имай предвид, че голямата любов и големите постижения включват и голям риск."

„Стари приятели си отиват, нови пристигат. Старият ден си отива, новият е тук. Най-важното е да правим всичко пълноценно: пълноценен приятел или пълноценен ден."

„Защото всички делим тази планета, трябва да се научим как да живеем в мир и хармония помежду си и с природата. Това не е просто мечта, а необходимост."

„Когато се учим на толерантност, врагът е най-добрият ни учител."


Фотографии: John Hain, Terim Kasih


Коментари

Популярни публикации