Зелен щрих за красива кожа * Green touch for beautiful skin

 


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Външната красота е преходна, вътрешната - вечна. Докато пиша това превъртам през ума си лицата на хората, които познавам, и със задоволство откривам, че през последните години броят на вътрешнокрасивите се е увеличил. Продължават да прелитат като бели лястовици през света на силиконови пластики, хиалуронова киселина и ботокс, в който живеем, и ятото им, за щастие, нараства с всяка година. Встрани от социалните медии и селфиманията и близо до сърцето.
 
Отвътре навън - това е най-вярната пътечка на красотата. Отвътре - с  храната, която примаме, с мислите, които хранят ума, с чувствата, които засищат сърцето. С грижата, осъзнатостта и добротата. Не с поредното бурканче или тубичка с етикет, ефектна реклама и обещанието, че ще изгладят несъвършенствата и подмладят с 10 години при редовно ползване. Не става и със слоевете грим, които само замаскират следите от недоспиването и прекаляването с алкохол/грим/козметика. 

Преди години на лекция на директора на Американския институт за ведически изследвания и обучение по аюрведическа медицина д-р Дейвид Фроли в България получих ценен съвет: не слагай върху кожата си нещо, което не би изяла. Изхождайки от факта, че кожата е най-големият орган на тялото, защо е нужно да го тровим с химически формули, при условие, че не бихме подложили на това никой друг от органите си?! Красотата е в простотата, със средствата на природата. Любимите маски, с които обичам да глезя кожата си, също са лишени от синтетика и лабораторна алхимия, и са богати на антиоксиданти и органични вещества.
Преди нанасянето им, винаги нежно почиствам лицето си с есфолиант, приготвен от кокосово масло и прах от кайсиеви черупки.


Зелен щрих със спирулина и лимонов сок
Смесвам 1 с.л. спирулина със сока на 1/2 лимон и 1 ч.л. мед. Разбърквам на кашичка и внимателно нанасям върху лицето. Веднага щом маската изсъхне, отмивам обилно с топла вода, подсушавам кожата и нанасям отгоре й няколко капки лешниково масло. Спирулината е богат източник на едни от най-мощните антиоксиданти – провитамин A, витамини C и E и микроелементите селен, цинк, мед, желязо и магнезий. Маската със спирулина действа силно регенериращо.
Графитен щрих с активен въглен и розова вода
Разбърквам 1 с.л. активен въглен на прах с малко количество натурална розова вода, за да се получи гладка смес. Нанасям върху лицето и оставям за  десетина минути. Отмивам с топла вода, подсушавам кожата и нанасям отгоре й няколко капки масло от макадамия, предварително затоплено върху дланите. Активният въглен пречиства кожата от натрупаните шлаки и токсини и редуцира количеството себум в порите.

Опитайте и вие у дома. Очаквам впечатленията ви от маските в коментар под публикацията тук или на на страниците на блога във Facebook и в Instagram.


Фотографии: Veliana Simeonova, Vita Marija MurenaiteКоментари

Популярни публикации