Коледни сладкиши с добавена стойност * Value-added Christmas cookies

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Пръчка канела, щипка кардамон, многоточие от зрънца карамфил... Коледата без сладкиши е като танц без музика! Почти не познавам човек, който да не се зарадва на хапка апетитно вълшебство по празниците, а какво по-изкушаващо от резен щолен или чаша топло кафе с няколко джинджифилови бисквитки към него?
Но какво се случва, когато по здравословни или етични причини, традиционните празнични лакомства трябва да останат неприкосновена територия? Запрятаме ръкави и замесваме вкусни и ароматни курабийки, подходящи за всеки! Без глутен, без бяла рафинирана захар и без млечни продукти. Но не по-малко вкусни и изкушаващи сетивата.
Ако и вие като мен имате близки хора, които страдат от проблеми с кръвната захар, от автоимунни заболявания или от непоносимост към глутена, които спазват коледните пости или са вегани/вегетарианци, тези две рецепти са точно за вас.
Слагайте престилките и да започваме!


Коледни бисквити

Продукти:

300 г бадемово брашно
3 супени лъжици сироп от агаве
2 яйца или 2 веган яйца (2 супени лъжици натрошени ленени семена и 4 супени лъжици вода)
50 г кокосова захар
2 с. л. веган масло (или кокосово масло без аромат)
1 ч. л. ванилия
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. джинджифил
1/2 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. кардамон
1/2 ч. л. канела

Сложете сиропа от агаве, яйцата (веган или кокоши), маслото и ванилията в кухненския робот и разбъркайте добре. Добавете останалите съставки и размесете, за да получите меко тесто. Извадете и го разделете на 2 равни части, охладете за 30 минути.
Поставете едната топка тесто между 2 листа за печене и разточете до дебелина около 0,5 см. Изрежете фигурите, които искате. Печете 6-8 мин. на 180 С. Оставете сладките да се охладят за 10 минути и след това ги глазирайте с глазура от какаова вода (1 с. л. какао на прах + 2-3 с. л. вода). Оставете ги да подсъхнат и след това ги украсете с бялата глазура (от 2 с. л. стевия на прах и 1 ч. л. прясно изцеден лимонов сок).


Шоколадови курабийки с червени боровинки

Продукти:

1 и 2/3 чаши безглутенови овесени ядки
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. сол
1/3 чаша кокосова захар
1/4 чаша веган масло, разтопено
1/4 чаша бадемово мляко
1/2 чаша бадемово масло
1/2 ч.л. ванилия
1 яйце (или 1 веган яйце: 1 супена лъжица ленено семе с 2 супени лъжици вода)
сушени боровинки
черен шоколад дропс

Загрейте фурната на 200 градуса. В средноголяма купа разбъркайте добре "мокрите съставки": кокосовата захар, маслото, бадемовото мляко и масло, ванилията и яйцето. В друга купа смесете сухите съставки: смлените на брашно овесени ядки, бакпулвера, канелата и солта. Прибавете сухата смес към мократа и разбъркайте добре, за да се получи меко тесто. Добавете към него сушените боровинки и шоколадовия дропс и размесете добре.
Оформете внимателно малки курабийки, поставете ги върху хартия за печене и печете до златисто за около 10-15 мин. Охладете добре.   
По желание можете да потопите готовите курабийки в разтопен на водна баня шоколадов кувертюр (80% какао).


Photos: Veliana Simeonova, FreePik


Коментари

Популярни публикации