Кратък наръчник за EКOледни подаръци * Short Guide to Eco Christmas Gifts

 


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Разбирам ви. Традицията с подаряването на подаръци е неизменна част от Коледа. Аз също я обичам (повече да подарявам, отколкото да получавам, но това е друга тема). Но колко често в желанието си да зарадвате близките на сърцето си хора изпадате в разточителство или в капана на ефектни покупки, от които всъщност никой няма нужда? Ако приемете предизвикателството ни да опитате с някоя от екологичните идеи за подаръци по-долу, със сигурност ще се предизвикате за една прекрасна промяна по време на коледните празници.
Вижте предпразничнат ни колекция с креативни и екологични дарове, която надявам се ще ви помогне тази година да подарявате по-природосъобразно и дори да спестите малко пари.

Защо и как да изберем екологични подаръци?
През последното десетилетие се наблюдава едно ясно осъзнаване на екологичния отпечатък върху голяма част от ежедневието ни и все повече хора разбират, че трябва да бъдем по-добри стопани на нашия общ дом - Земята.
Този сезон помогнете за създаването на едно по-добро бъдеще за любимите си хора, като обмислите какво ще е въздействието на вашите празнични традиции и подаръци върху природата. Има толкова много възможности за фантастични екологични дарове, които ще поддържат празничния дух и без дежурния екологичен отпечатък. Например...


Мислете нестандартно!
Помислете дали да подарите емоционално преживяване като билети за театър или концерт, или домашно направен сертификат за нещо, на което получателят би се зарадвал: урок по месене на домашен хляб или по плетене, почистване на гаража, гледане на децата за две вечери или вечеря в ресторант.
Подарете ново умение - Запишете любимите си хора на курс, който могат да посещават в свободното си време! Много фантастични курсове са достъпни и онлайн, като тези например:
- Готварски уроци за деца и възрастни: Можете да получите курс за деца с различни нива на напредналост или да закупите VIP пакет, който включва дългосрочен абонамент за всичките им класове. 
- Курсове по аюрведа или билкарство. 
Дайте дара на ЗнаниетоЕлектронните книги са друга екологична идея за подарък. Помислете за пакет с електронни книги за градинарство или готварство, или наръчници за създаване на собствена био козметика.
Предпочитат да слушат книгите си? Абонаментът за Storytel е фантастичен екологичен подарък, който дава достъп до фонотека с хиляди заглавия.
Направете дарение от тяхно име - Имате ли близки хора в списъка си, които наистина не искат нищо? Помислете дали да направите дарение от тяхно име за кауза, която ги вълнува.
Използвайте въображението си и помислете какво още може да бъде оценено повече от поредната електронна джаджа или дреха.
Подарете им пътешествие - Билети за самолет, за круиз или за пътуване с Ориент експрес.


Подарете подаръци, които хората наистина ще използват
Тук става дума за онези, които са повече практици и по-малко идеалисти и мечтатели. За тях подходящи се екологични хранителни подаръци като:
- Абонамент за кошница с екологично чисти продукти от местна ферма.
- Мед и пчелни продукти от екологичен пчелин.
- Ефектни шоколадови блокчета или подаръчни кутии.
- Сушени плодове, купени или домашно изсушени от вас. 
- Екзотични чайове в красиви стъклени буркани от магазина за био храни или за чай.
- Домашно приготвени закуски или лакомства.

Кажете "да" на устойчиво произведените или рециклирани продукти
Все повече артисти изработват красиви предмети от рециклирани и устойчиви материали, включително бижута, ключодържатели и вази, както и ръкавици, направени от рециклирани вълнени пуловери.


Не забравяйте за опаковката!
Пропуснете лусозната опаковъчна хартия за еднократна употреба и проявете креативност с парче плат, рециклирани торбички и кутии за подаръци и канап. Остатъците от плат (дори калъфките за възглавници) могат да се използват година след година, така че след празниците да не се озовете сред мини планина от отпадъци. Дори да не сте сръчни с иглата и конеца, можете да използвате красив шал, за да опаковате подаръка. 
Помислете за опаковка за подаръци за многократна употреба:
- Ушийте подаръчни торбички за многократна употреба.
- Използвайте миналогодишните празнични картички, за да направите от тях тазгодишните кутии за подаръци.
- Направете свои торбички за подаръци от рециклиран вестник.
- Пропуснете PVC панделките.
- Също и найлоновото тиксо.
- Опаковайте подаръците си, използвайки само амбалажна хартия и канап.

"Може би - помисли си Гринч, - не се продава в магазините. Може би Коледа е нещо повече."

Фотографии: FreePix




Коментари

Популярни публикации