7 световни града с етичен подход към околната среда * 7 world cities with ethical approach to the environment

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Големите световни градове - синоними на иновации, модернизъм и перфектни условия за живот и работа, са всъщност и най-големите замърсители на планетата и сред основните заподозрени за глобалните климатични промени. Те заемат едва 2% от сушата в света, но консумират над 2/3 от световната енергия и са отговорни за повече от 70% от глобалните емисии на CO2.

Добрата новина е, че все повече от тези градове започват да отделят внимание и средства за създаването на устойчиво бъдеще за хората и планетата. Ще могат ли тези космополити да станат екологично чисти? Времето ще покаже, но походът им към тази промяна върви успешно напред. От ресторанти с нулев отпадък до екосъобразна архитектура – ето кои световни  градове се опитват да докажат, че това е възможно. И не спират да се развиват, мислейки за природата и бъдещето на следващите поколения с устойчивост и етичен подход към околната среда. Палци горе за най-устойчивите градове в света:


Копенхаген, Дания

Копенхаген има амбицията до 2025 да се превърне в най-въглеродонеутралната столица на света и отбелязва значителен прогрес в тази посока с всяка изминала година. По-малко от 2% от отпадъците на града заминават на сметището, а останалата  част от боклука се рециклира или преработва в енергия в Copenhill (познат още като Amager Bakke) – електроцентрала, разположена на индустриалната брегова линия, която годишно може да преобразува 440 000 тона отпадъци в чиста енергия. Покривът й е малка зелена екосистема, покрита с дървета, туристически пътеки и ски писти, а фасадата на сградата разполага с най-високата изкуствена стена за катерене в света.

Туристическата обиколка на Копенхаген никога не е била по-екологично чиста от сега, когато се осъществява с лодки, задвижвани със соларна енергия и електрически автобуси, следващи мрежа от добре планирани градски маршрути и множеството пешеходни улици – бихте могли дори да плувате в чистите води на пристанището на Islands Brygge Havnebadet.

Привържениците на живота с нулев отпадък в града също се увеличават – еко-последователи могат да бъдат забелязани пред супермаркета със стоки без опаковки – LOSMarket или да резервират маса в ресторант Amass, където „отпадъчни“ продукти като семена, стъбла и обелки се използват за приготвянето на изкусителни блюда или се компостират в органичната градина на ресторанта.


Сингапур

С гъстотата и нарастващия брой на населението на азиатския островен град-държава, отпадъците на Сингапур се увеличават все повече и повече, застрашавайки места като намиращият се в близост остров Семакау, до 2035 г. да се задръстят с боклук. Но Сингапур е изключително иновативен и старанието му да осигури социална, екологична и икономическа устойчивост го прави един от най-зелените градове в Азия.


Известни атракциони като природния парк "Градините край залива", летище Jewel Changi и уникалната екосистема Marina One са били създадени с мисъл за устойчивост, а амбицията е до 2030 г. 80% от архитектурата на града да е напълно екологична. Тенденцията за нулев отпадък също набира популярност тук. Магазини като Ugly Food и UnPackt променят начина, по който сингапурци пазаруват основните продукти за кухнята, а модната платформа The Fashion Pulpit отнася устойчивата мода до съвършено ново ниво със системата за размяна на дрехи между клиентите (плащането в брой също е опция).


Лисабон, Португалия

Неслучайно Лисабон беше избран от Комисията на Европейските общности за Зелена столица на 2020 г. Над 1 214 057 кв.м. паркова земя бяха добавени към територията на града, което означава, че близо 85% от хората в столицата на Португалия днес живеят на 300 м зелена площ. Все по-голяма популярност сред местните набира и употребата на превозни средства, задвижвани с електроенергия (а заедно с това и местата за зареждане на електродвигатели): електрически колела и скутери, както и немалък брой електрически автобуси в градския транспорт. Дори популярните туристически тук-тук рикши са електрически от 2017 г. насам.

За екологичен шопинг минете през LX Factory – креативен хъб, подслонил магазини за рециклирани модни находки, веган обувки и устойчиви марки за домашен текстил. Гладни ли сте? Пазарувайте насипни стоки в MariaGranel или опитайте някое от изкусителните веган кремчета на daTerra Bairro Alto.


Ванкувър, Канада

С горите, планините и плажовете си Ванкувър разполага с много природни дадености, с чиято помощ да се погрижи за доброто на планетата ни. Звучи като идилично екологично място за живеене, нали? От 2010 г. насам там са засадени над 122 000 дървета (като целта е 150 000), въглеродните емисии в града са с най-ниски стойности за цяла Северна Америка и до 2040 г. амбициите на местните е да се постигне нулев отпадък – нещо, което магазини за хранителни стоки и кафета като Nada и Kind Cafe приеха като своя мисия.

От споделени междусъседски градини до квартални партита за почистване, общността е в сърцето на все повече екологични инициативи във Ванкувър. Градската библиотека разполага с разкошна градина на покрива си – това спомага за преработването на дъждовната вода, регулира температурата на сградата и осигурява хабитат за пчелите. Освен всичко изброено, градината на покрива разполага със соларни панели и разкошна растителност. 


Любляна, Словения

Словения винаги е била известна с девствената си природа, затова може би не е изненада, че и  столицата й предлага на жителите и гостите си зеленина и свеж въздух. Оживената Любляна е изключително чист и екологичен град: улиците се мият с дъждовна и рециклирана вода; над 100 000 кв.м. от общата площ в центъра на града са пешеходни зони, а с новата си система за управление на отпадъците градът изпраща на сметището с 80% по-малко отпадъци, отколкото през 2008 г. (основната цел е до 2025 г. те да се редуцират до 60 кг/човек годишно).

Любляна е първият европейски град, който подкрепи идеята за нулев отпадък. Компанията, която управлява отпадъците на града - Voka Snaga, въведе в употреба екологични вендинг машини, от които могат да се закупят наливни органични почистващи препарати, шампоани, оцет и олио. А магазини за хранителни продукти като Rifuzl разширяват разнообразието на асортимента си със стоки като тухли и хоросан.


Сан Франциско, Калифорния, САЩ

Сан Франциско беше първият град в САЩ, който наложи вето върху употребата на найлонови торбички, а през 2019 г. обяви пластмасовите сламки и изделия за еднократна употреба за незаконни. Градът извозва на сметището много по-малко битови в сравнение с останалите градове от страната, а 80% от общия боклук се рециклира, компостира или използва повторно.

Това, което е добро за животните, е полезно за планетата, а в Сан Франциско ще откриете много ресторанти, предлагащи веган и вегетарианска храна (най-известните сред които Beloved Café и Gracias Madre). Магазинът за насипни храни RainbowGrocery пък се е превърнал в нещо като местна институция. Имате нужда от разходка след обяда или вечерята? Няма проблеми, защото Сан Франциско е вторият град в САЩ с най-голям брой пешеходни зони.


Хелзинки, Финландия

Ето един град, в който околната среда и устойчивостта на планетата са от изключителна важност. Съчетал градски локации и спокойни паркове, Хелзинки е разположен на брега на Финския залив.

Един от най-големите източници на приходи в града е туризмът, което е довело до екологични условия за настаняване. 75% от хотелските стаи в града са сертифицирани като екологично чисти във всяко едно отношение – от храната и водата до управлението на отпадъците и консумацията на електроенергия.

Освен всичко изброено, ще спомена и Viikki - зелено предградие, намиращо се на близо 10 км от центъра на града, в което живеят 5500 души. Жилищната площ, построена върху 230 000 кв.м., е фокусирана върху екологичната устойчивост и е експериментален проект. Сградите, предимно малки и компактни, са построени от нетоксични естествени материали (основно дървесина) и са изолирани с торфи и сено. Кварталът използва системи за слънчева и вятърна енергия. Всъщност първата жилищна сграда, използваща слънчева енергия във Финландия, се намира там. 


Фотографии: Pixabay, Ryan Stefan, Tomo Jesenicnik, Aaron Weiss, Brandon Nelson, Jeremy Allouche




Коментари

Популярни публикации