Дзен или изкуството да опаковаш подаръци екологично * Zen or the art of eco-friendly gift wrapping

 


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

И тази година хиляди метри луксозна опаковъчна хартия, найлоново тиксо и синтетични панделки и пликове ще обвият коледните пожелания и изненади за близки и далечни хора по целия свят. Подаръчни опаковки, които още на 25-и декември ще преминат в графата "отпадъци" и ще потеглят към кофите за смет. Необходимо ли е да добавим поредния плюс в статистиката на екологичните проблеми в празничния ден? Не, разбира се. Винаги можем да заложим на рециклируеми материали и такива за многократна употреба, за да опаковаме подаръците за близките си. С мисъл за природата.
Няколко предложения от мен за екологично чисти, артистични и красиви опаковки с подръчни материали! 
Eто какво да си осигурите:
......амбалажна хартия, парчета плат, различни цветове канап и прежда, кошници, стъклени бурканчета, сушени резени цитруси, пръчки канела, шишарки, ножици и ръчно изработени украси за декорация.......


Фурошики


Започвам с най-нестандартното предложение. Фурошики е древно японско изкуство за опаковане на подаръци с помощта на текстил. Първоначално е било използвано за пакетиране и пренасяне на вещи и за опаковане на кимоната в японската баня. По-късно фурошики става начин за опаковане и декорация на покупките от търговците. По време на тазгодишните Дни на японската култура в България имах удоволствието да наблюдавам на живо демонстрация по фурошики и останах толкова впечатлена, че си обещах да изпробвам този метод при първа възможност. Първата възможност се оказаха коледните празници. У дома винаги има различни парчета плат, останали от крафт проекти. За опаковането на книга избрах парче плат с десен на страница от вестник и размери 50-70 см, а за опаковането на парфюм - парче деним с размери 30-50 см. Трябва да ви призная, че опаковането с плат е много по-лесно от опаковането с хартия. Увивате, фиксирате и завързвате на възел! Дори ножици не са нужни. А най-хубавата част е, че след разопаковане на подаръка платът може да бъде използван повторно. Вместо парче плат може да използвате и квадратен шал, памучна кърпа или фино одеало. Така опаковката ще има и друго приложение. Украсете с ръчно изработена картичка, борово клонче или парче дантела. Тук и тук можете да видите различни техники на фурошики. 


Кошници или панери


Сигурна съм, че почитателите на рустикалния стил вече кимат одобрително. Кошниците носят особен сантимент и са уютен и красив начин за поднасяне на подарък на любим човек. Изработени от естествени материали като бамбук или ратан, те са екологично чисти и могат да се използват в домакинството целогодишно. Изберете подходяща по размер кошница или панер, напълнете с домашно приготвени лакомства, плодове или малки подаръчета, добавете панделка или борови клончета и подарете на близките си. Изглежда семпло, а носи толкова много емоция, нали?


Стъклени буркани


Ако се чудите дали да изхвърлите поредното празно бурканче от конфитюр или лютеница или не, най-добре го запазете. Измийте го внимателно, добавете отгоре му щрих матирана черна боя и го приберете в шкафа. Буркан с домашно приготвени коледни сладки е страхотна идея за подарък на близък човек, особено ако той/тя е домошар. Изпишете с тебешир послание върху ивицата черна боя и така ще придадете на изненадата си допълнителна стойност. Бурканите са перфектната опаковка за подаръци, които се състоят от дребни части като курабийки, ръчно приготвени бонбони или смес за горещ шоколад.


Коледни чорапи


Йо-хо-хо и бутилка яйчен ликьор! Любимите коледни чорапчета, които по празниците традиционно окачваме на камината или лавицата във всекидневната, могат да имат и ролята на посланици. Посланици на обичта и грижата ни към близките хора. Използвайте ги, за да приютите в тях коледния си подарък, добавете панделка, плетена снежинка или ръчно изработена картичка и поднесете :) Добра алтернатива на коледните чорапчета са и торбичките от плат, тип чувалче, които са с връзки отгоре.


Амбалажна хартия


Ако удоволствието от опаковането на коледни подаръци за вас е немислимо без лист хартия, то заложете на амбалажната, страниците от стари вестници или пътни карти. За по-малките подаръчета можете да използвате и някоя от рисунките на детето ви (разбира се само с негово позволение). Пристегнете с с канап или прежда и украсете с дантелена салфетка, парче зебло и/или естествени материали и voilà!  

Фотографии: Veliana Simeonova



Коментари

Популярни публикации