Синдромът "лошо време" * The "Bad Weather" Syndrome

 

👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

За повечето хора дългата поредица от мрачни и студени дни е главен виновник за психическо неразположение. Понякога обаче мрачното настроение може да прерасне в нещо по-сериозно. В депресия например.

Централна софийска улица в началото на ноември: пленерът на есента е към своя финал, а сивото на небето и на старите кооперации с бавни стъпки започва да превзема градския пейзаж. По обяд слънцето плахо се процежда между облаците, а малцината щастливци, насядали по пейките с чаша кафе, предъвкват остатъците от обяда си и се възползват пълноценно от последните глътки топлина... Спомен от статия във вчерашния вестник: "През есента и зимата броят на хората, посетили кабинетите на психолозите, се увеличава драстично." Случайност?
Според специалистите през мрачните месеци на годината настроението на повечето хора достига до нулата. Става дума за временна подтиснатост на тонуса, резултат от все по-късите и по-мрачни дни. Поредната фаза от живота на човек, която не трябва да се бърка с болестно състояние. Психиатърът Майкъл Старк дава следното обяснение: "Често забравяме, че в организма ни са заложени архаични биологични механизми. Още през каменната ера за хората е било необходимо през есента и зимата да забавят ритъма си и животът да продължи на по-бавни обороти, защото през зимата ресурсите намаляват." Този праисторически механизъм обаче може да отключи доста по-сериозни проблеми като депресия. Най-застрашени са жените на възраст над 30 години, хората със слаб имунитет и тези с лабилна нарвна система.

Червен картон за настроението
Как да познаем дали временната ни потиснатост не е прелюдия към депресията? Хората изпаднали в тежко състояние, често страдат от липса на апетит и трудно спят през нощта. За разлика от тях онези, които просто са неразположени от лошото време навън, имат нужда от повече сън и страдат от вълчи апетит. Много от характерните белези обаче се припокриват: страдащите трудно успяват да свършат нещо от начало до край - било то в личен или професионален план. Още със събуждането си се чувстват отпаднали: ставането от леглото, миенето на зъбите, дори пътуването до работа им изглежда като непосилно физическо задължение. Добавете към тях и проблеми с концентрацията, загуба на либидото и дори чувство за вина. Обикновено сутрин положението е най-тежко, по обяд настроението започва да се подобрява, а към края на деня то отново се връща в състоянието си от началото му. В по-тежките случаи страдащите отказват да ходят на работа, а ежедневните задължения като пазаруване или миене на лицето им се струват непостижими. След честите упреци на околните и подмятания като "вземи се най-сетне в ръце" те обикновено се изолират и започват да избягват срещите с приятели и познати.

Кой изгаси светлината?
Основният виновник за депресивните състояния през студените месеци е липсата на естествена слънчева светлина. А тя е изключително важна за всяко живо същество, защото благодарение на нея се повишава производството на мелатонин (хормонат на съня, отговорен за цикъла сън-будуване) в организма на човек. През нощта и през по-мрачните месеци от годината организмът ни произвежда мелатонин в много по-големи количества. Вследствие на това някои хора започват да се чувстват сънени и отпаднали и постоянно гладни (най-вече за сладко).
Най-потърпевши от тази форма на депресия са жените. Хормоналните промени в организма им в периода около месечния цикъл оказват допълнително влияние върху страдащото им настроение. Психолозите твърдят, че малко преди него и в дните след раждане рискът от депресия е повишен. Те дават едно лесно приложимо в домашни условия "лекарство", което е с доказано действие при потиснатост и лошо настроение: движението. Направете си разходка през обедната почивка! Така организмът ви ще се зареди със светлина по естествен път и тонусът ви ще се подобри.
Ако разходките не помогнат, ето още няколко идеи...


Кратък курс по оптимизъм
Според експертите всеки втори българин страда ежегодно от зимна депресия. По данни на Световната здравна организация при всеки пети европеец през ноември се регистрират поне един-два симптома на психическо разстройство. Ако през есента и зимата продължително страдате от психически неразположения, ето как можете да повлияете на настроението си:

Добавете цвят към деня - Оставете черните и сиви връхни дрехи у дома.Оцветете живота си в червено, оранжево и зелено. Доказано е, че свежите ярки цвенове действат положително върху тонуса и настроението на човека.
Подобрете кръвообращението си - Отпуснати и уморени? Шотландският душ (редуване на топла и студена вода) би могъл да помогне. Той ще подобри микроциркулацията, ще подсили кръвоносните съдове и ще заздрави имунната система.
Заредете се с лято - Когато лошото време отказва да си тръгне, а настроението стигне до нулата, спасителното бягство на някое по-топло местенце е идеалното решение за вас. Ако е възможно, за поне две седмици.
Открийте своя спасителен остров на спокойствието -  Разкрасителен уикенд в SPA хотел, включващ масаж, сауна или релаксираща вана, ще се погрижи перфектно за нервната ви система и ще вдигне настроението ви с няколко единици.


Photos: Freepik, Gratisography


Коментари

Популярни публикации