Направи си сам: Поставка за ароматни пръчици с мудра * DIY Incense stick holder with mudra


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Петък вечер. Прибираш се у дома след поредния дълъг и напрегнат ден от една сякаш безкрайна работна седмица. Гърбът те боли, слепоочията пулсират, енергийните нива сигнализират червено и нямаш търпение да събуеш обувки, да пуснеш релаксираща музика, да се отпуснеш на леглото и да се потопиш в хармонията на любим аромат. Звучи ли ти познато? 
А какво ще кажеш за следния сценарий: бавно разстилаш на пода във всекидневната постелката си за сутрешна йога практика/медитация, през отворения прозорец повява нежен полъх, а наблизо димът от запалена ароматна пръчица рисува магически знаци във въздуха. Тишината е по-балансираща от всякога. Откриваш ли себе си в нея? А повтарящият се елемент в двете истории? 
В индийските магазини и в тези за домашен интериор ще откриеш много и най-различни поставки за ароматни пръчици, от семпли до супер луксозни. Но нито една от тях няма да носи онзи личен и автентичен почерк, който ще постигнеш с лично изработентата. Ако разполагаш с малко свободно време и много желание да твориш, направи у дома една (или повече) поставка за ароматни пръчици с мудра. Красиво, вдъхновяващо и балансиращо духа преживяване.

Необходимите материали: самосъхнеща глина, акрилни бои, лак на водна основа, точилка, скалпел за хартия или макетно ножче, шило и четки за бои + вдъхновяваща медитативна музикална компилация (като тази например). 


И така... разточваме глината на плочка с дебелина 1 см като внимаваме да не се получат пукнатини по повърхността й (ако се появят, заглаждаме внимателно с пръст и вода).


Поставяме отгоре дланта си и с помощта на скалпел за хартия или макетно ножче внимателно  изрязваме очертанието на дланта. Акцентирам на "внимателно", защото с острите предмети шега не бива. Вместо своята, бихме могли да очертаем дланта на детето или на половинката си, или на друг любим човек. Така поставката ще носи допълнителна сантиментална стойност.


Отделяме изрезките и заглаждаме внимателно ръбчетата на изрязаната длан, за да не стоят "рошави". Поставяме глинената длан във вътрешността на чиния, за да се получи естествена извивка на ръката и заключваме пръстите й в избрана мудра. Аз се спрях на  медитативната Джана мудра или Мудра на съзнанието и познанието, при която върховете на палеца и показалеца се докосват, а останалите пръсти са свободно изправени. Джана мудра стимулира творческата изява, дарява мир, хармония, покой и освобождава от стреса. 


С помощта на шило или дървено шишче маркираме дупчица в сключените пръсти (там на финала ще поставим ароматната пръчица) и рисуваме върху глинената длан мандала, лотус, знакът Ом или друг символ, който носи специално значение за нас. Споделям за вдъхновение шаблон с рисунки, които бихте могли да използвате.


Оставяме поставката в чинийката на директно слънце или в близост до радиатор. След 24 часа (или когато е напълно изсъхнала) внимателно я изваждаме. При необходимост, заглаждаме  неравностите по глинената длан с фина пила или шкурка. Оцветяваме от двете страни с акрилна боя в избран цвят. 


След като основната боя напълно изсъхне, повтаряме очертанията на изображението върху дланта с боя в контрастен цвят. Аз избрах златно, но в случая бялото също би било красива алтернатива. Оставяме да изсъхне добре и запечатваме готовата поставка с лак. Така ще подсилим цветовете и ще направим творението си устойчиво на времето и атмосферните условия.


Запали ароматна пръчица в готовата глинена поставка и нека ароматът й ти прави компания по време на йога практиката или медитацията или докато четеш любима книга. 
Поставката за ароматни пръчици би била подходяща и за подарък на любим човек (с или без специален повод), защото носи енергията на ръцете и любовта на сърцето, които са я изработили.

Photos: Veliana Simeonova





Коментари

Популярни публикации