Климатът се променя. А ние? * The climate is changing. What about us?


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Ако в България все още гледаме на Глобалното затопляне като на далечен роднина от провинцията, дошъл за малко и скоро ще си ходи, то в останалата част от Европа червената лампичка за сериозен проблем отдавна свети настойчиво. Осъзнатата нужда от действия и промяна провокира въображението за изграждане на устойчив модел на бъдещето за следващите поколения. Доказателство за това е и тазгодишното биенале във Виена. Десетки автори от различни краища на света представят на него своите визии за една здрава, чиста и хармонична планета.



Под мотото "Планета Любов/Призив за надежда" биеналето за промяна насърчава любовта ни към природата, трайните промени в икономиката и обществото ни и колективната отговорност към бъдещето на климата. Изходна точка в това е създаването на връзка между хората и земята, която се гради на респект, уважение и оценяване на биологичното  многообразие и красота на планетата. За момента тя е единствената позната с идеални климатични условия за съществуване на човешкия вид.



Признаването на наличието на проблем е първата стъпка към решаването му. Сред ключовите следващи стъпки според по-голяма част от участниците в биеналето е рециклирането: на отпадъчната пластмаса, на текстилните влакна, на хартията...




И още от акцентите биеналето: използването на възобновяеми енергийни източници, инвестиране в био земеделието и модерната екосъобразна архитектура, опазване на горите и почвите, постигане на баланс между бетон и зелени пространства в големите градове.







Експозицията може да бъде разгледана до 3.10.2021 в Музея на приложните изкуства във Виена.

Photos: Veliana Simeonova



Коментари

Популярни публикации