4 чаши сутрешна терапия * 4 glasses morning therapy

 


👈To switch into your language use Google Translate from the s(l)ide bar.

Години наред японците оглавяват класациите за дълголетие в света. Бърз поглед върху статистиката показва, че средната продължителност на живота им е 82,7 години, а смъртността от сърдечно-съдови проблеми в страната е едва 39 на 100 000 (най-ниската в света). Не е излишно да се спомене и фактът, че едва 4,1 на сто от японците са затлъстели (за сравнение - в САЩ този процент е 36,5). Както сами се досещате, при такива числа трудно можем да говорим за случайност или просто комбинация на добри гени. Наречете го начин на живот, опит, събиран векове наред и предаван от поколение на поколение или здравословна система на хранене, и няма да сбъркате с нито едно от тези определения. Японците живеят семпло, наслаждават се на малките неща и се радват на дълъг и щастлив живот. Една малка част от пъзела на дълголетието им е т.нар. "японска терапия с вода". Практикува се сутрин, малко след ставане и не изисква кой знае колко време и средства. 

Ранните часове на деня са известни като „златните часове“. Преди денят да ни завърти в шеметния си времевъртеж, можем да направим някои неща, за да се погрижим за здравето си. Жабурене на устната кухина с растително масло, изпиване на чаша топла вода с лимон, сух масаж с четка на тялото и медитация/молитва са малка част от примерите за здравословен старт на деня. Според  японците е важно да добавим още един полезен навик към сутрешната си рутина – прочутата терапия с вода. Векове наред те пият вода на празен стомах като първо и най-важно нещо сутрин.


Разбира се, най-общо погледнато пиенето на вода е полезно за здравето ни. Както знаем, човешкото тяло се състои от 50-70% вода. Тя е източник на живот и е съставен елемент от всяка клетка на организма ни. Ето защо, когато количеството на вода в него намалее, започват здравословните проблеми.

Какво представлява японската терапия с вода?
Традиционната японска медицина препоръчва да се пие вода веднага след събуждане. Ако трябва да сме по-конкретни - четири чаши от животворната течност, веднага след събуждане сутрин (на празен стомах). Доказани са естествените лечебни свойства на тази терапия при редица сериозни (и не чак толкова сериозни) заболявания като: главоболие, сърдечни заболявания, артрит, ускорен пулс, наднормено тегло, бронхиална астма, менингит, уринални проблеми, повръщане, гастрит, диария, диабет, запек, заболявания на очите, менструални проблеми, заболявания на ушите, носа или гърлото.

На няколко глътки от доброто здраве
Какъв е най-правилният начин за прием на терапията? След събуждане изпийте 4 чаши по 160 мл топла вода, след което измийте зъбите си, но не яжте и не пийте други течности през следващите 45 минути. Едва след това можете да се храните и пиете както обикновено.
След всяко хранене или малко похапване, не яжте и не пийте течности в интервал от два часа. Ако сте болни, в напреднала възраст или ви е нужно време, за да привикнете с терапията, можете да започнете с половината количество вода. При проблеми с бъбреците или придружаващи заболявания, консултирайте се със специалист преди да започнете.
Препоръчително е да продължите с водната терапия повече от ден и да я превърнете в своя ежедневна рутина. Китайците и японците обикновено пият топла, а не студена вода, когато се хранят. Аюрведа също отдава значение на температурата на водата. Смята се, че пиенето на прекалено студена вода може да причини редица заболявания.
Може би е добра идея да усвоим навиците за пиене на вода на японците, как мислите вие?  


Фотографии:Veliana Simeonova, Pixabay


Коментари

Популярни публикации